Artikelen

Een dubbeltje op zijn kant

dubbeltje op zijn kant - lachtherapie instituutSommige mensen veranderen pas als het een dubbeltje op zijn kant is. Eerst moet er een groot probleem zijn, pas dan pakken we het aan.

Wij mensen zijn geneigd te denken dat problemen vanzelf overgaan. Gelukkig is dat ook vaak zo. Een spreekwoord als “tijd heelt alle wonden” bestaat niet voor niets.

Maar soms lukt het niet. Je blijft bang om zelf auto te rijden, je blijft angst houden voor spreken in het openbaar of je blijft denken dat andere mensen erop uit zijn om jou het leven zuur te maken.

Hoe komt het toch dat we in zo’n denk-loop blijven hangen?

Focus

Alles heeft te maken met focus. Hoe meer we denken dat iets er niet zou moeten zijn hoe meer aandacht het krijgt en hoe meer we de focus erop richten. We zien niet meer wat er nog meer is.

Een oefening in focus. Kijk maar eens naar dit plaatje. Kijk dan dieper en ontspan je ogen. Hoeveel dubbeltjes op zijn kant zie jij?

3d coins

Afhankelijk van mijn focus zie ik 5 of 10 dubbeltjes op zijn kant. Of zelfs meer.

Wat wil jij? Wil jij er 5 of 10 zien? Of liever alle dubbeltjes op zijn kant zodat je het kan aanpakken.

Los het probleem eenvoudig en snel op met lachtherapie en laat de dubbeltjes op hun kant de juiste kant oprollen.

Lachen kan toch iedereen?

Ja natuurlijk, iedereen kan lachen. Maar zijn er wel eens momenten geweest dat de lach je verging? Dat je niet eens de moed had om te lachen? Omdat het leven vol narigheid en gedoe zat? Of dat je er gewoon geen zin in had?

Ik gaf eens een paar lachworkshops tijdens een spirituele beurs. Een beetje een vreemde eend in de bijt. Aan tafeltjes allerlei mensen die vertelden hoe  het leven van degene tegenover ze eruit zag en natuurlijk vooral hoe het allemaal goed zou komen. Ik in een zaaltje tegen de mensen zeggen dat ze het heft zelf in handen kunnen nemen door eenvoudigweg te lachen.

Apart.

Voordat mijn lachsessies begonnen moest ik natuurlijk even wachten voor de beurs vol liep. Mensen van allerlei pluimage kwamen binnenrollen. De een wat vrolijker dan de ander. Ik vergeet nooit meer die meneer die binnenkwam, het bordje met de lachworkshop zag, zijn armen over elkaar vouwde en met de mondhoeken naar beneden zei: “Ik kom hier niet om te lachen.”

Ach gossie.

Dus iedereen kan lachen maar niet iedereen wil lachen.

Lachtherapie is voor mensen die weer zin hebben om te lachen. Voor wie het soms te lang geleden is. Of die eigenlijk best al vrolijk zijn, maar heel graag die hoogtevrees, vliegangst of spinnenfobie opgelost willen hebben.

Het leven is er om gevierd te worden. Om plezier te hebben, op een lange reis te gaan in dat vliegtuig, om wel je lievelingstante te bezoeken die veertien-hoog woont of om in september gewoon in de tuin te kunnen zitten.

Ik gun je een gelukkig leven, je bent ervoor geboren.

Vliegen is leuk - LTI

 

Weet jij waarom lachen gezond is?

Het is zo’n gezegde: “Lachen is gezond.”

Heb jij wel eens gevoeld hoe het is om heel hard te lachen?

Vast wel. De meeste mensen kunnen zich dit gelukkig nog herinneren. Of van vroeger of misschien zelfs nog van kort geleden.

Dat gevoel dat je buikpijn hebt van het lachen.

Je middenrif wordt als een gek getraind tijdens een goede lachbui. Je middenrif is verantwoordelijk voor je ademhaling. Je longen doen eigenlijk niets, je middenrif is degene die al het werk doet.

Door hard te lachen gaat je middenrif als het ware klapperen en worden de spieren hierin even flink aan he werk gezet. Zo worden ze getraind voor een betere ademhaling.

Dat gevoel dat je naar adem hapt.

Een gezonde ademhaling is een diepe ademhaling waarbij je zoveel mogelijk van je longcapaciteit gebruikt.

Je middenrif spant aan – trekt omhoog – bij een uitademing. Voor de inademing ontspant je middenrif weer. Dat is andersom dan we vaak denken.

Door (bewust) goed uit te ademen ontstaat er ruimte voor een goede inademing. Echt goed en flink uitademen gaat het gemakkelijkst door simpelweg te lachen. Probeer het maar eens.

Wanneer je lacht dan kun je heel lang uitademen. Als je de slappe lach krijgt adem je wel heel langdurig uit waardoor de noodzaak om in te ademen groter wordt. Je hapt dan naar lucht.

Dat gevoel dat je letterlijk dubbel ligt van het lachen.

Als je lacht dan ontspannen je spieren. Je valt als het ware voorover. De natuur doet zijn werk door je te helpen nog meer lucht uit je longen te persen.

Wanneer je nog langer de slappe lach hebt dan ontspannen nog meer spieren en kun je niet meer op je benen blijven staan. Er zijn mensen die letterlijk over de grond rollen van het lachen.

Dat gevoel dat je de wc niet meer haalt.

Plassen!Alle spieren ontspannen. Ook de blaas. Vandaar dat je met name vrouwen tijdens een lachbui met gekruiste benen ziet staan. Lastig omdat een goede slappe lach heel moeilijk te stoppen is.

Doordat je middenrif zo overactief is worden alle organen gemasseerd waardoor deze krachtiger worden. Je spijsverteringsproces gaat soepeler en je blaas wordt sterker.

Wanneer heb jij voor het laatst zo de slappe lach gehad dat je het gevoel had dat je niet meer kon?

 

Dat is geluk

Ik slaap slecht. Als ik ga slapen zie ik zo dat er spinnen uit de hoeken van de kamer komen en over me heen kunnen lopen. Dat vind ik doodeng dus slaap ik niet of nauwelijks.

Oh, interessant. Hoe zie je dat dan voor je?

Nou, ik ga liggen en ik doe mijn ogen dicht.

Dus dan zie je niets toch?

Huh? Nee, maar dan stel ik me voor dat ze uit de hoeken komen en over mijn gezicht zullen gaan lopen. Daar krijg ik zo de kriebels van dat ik weer uit bed spring.

Als je je op die gedachte focust, wat voel je op dat moment niet wat er wel was maar waarvan je niet waarneemt dat het er is?

Nou, dan voel ik me niet ontspannen en relaxed.

Hoe voelt ontspannen en relaxed voor jou?

Alsof ik in een warm bad zit. Dat het water zachtjes om me heen golft en dat ik naar heerlijke muziek luister.

En als je met dit gevoel denkt aan het probleem, hoe is het nu?

Huh, het is minder. Dat is gek.

Dat is geluk. Wat zie je nu wel wat er eerder ook was maar waar je niet naar keek?

Ik zie mijn bed, dekbed. Ik kan uit het raam kijken en dan zie ik de straat en de lantaarns zijn aan. Ik zie mensen lopen.

En wat vind je van die mensen die daar lopen. Zie je nog bekenden?

Oooh, ik herinner me ineens dat ik naar de overkant keek en de overbuurman in zijn nakie voor het raam van de badkamer zag staan. Dat zag er goed uit!

En als je met dit gevoel terugdenkt aan het probleem, hoe is het nu?

Huh? Ik zie geen probleem.

Dat is geluk.